Weblog Grammatik Svre udtryk Lsevelser Matchopgaver Krydsord mm.
Sitemap: Sitemap Grammatiske emner: Grammatiske termer Uregelmssige verber Regelmssige verber Lst og fast om verber Noget om substantiver Noget om adjektiver Noget om tal Noget om alfabetet Dage, mneder, klokken Noget om pronominer Noget om konjunktioner Noget om adverbier Noget om prpositioner Noget om ordstilling Ordliste: Alfabetisk ordliste Adjektiver: Adjektivernes bjning Farvernes navne Modstninger velser: Adjektiver I-V Modstninger I-XII Gradbjning I-III

Weblog> Grammatik, intro> Adjektivers bjning> Farver

Adjektiver p dansk:

Farver - alle farver er adjektiver

- Og herunder str de stille -

sort

hvid

rød

gul

blå

grå

orange

grøn

lilla

lyserød

lyseblå

lyslilla

lysegul

lysegrn

blgrn

brun

mrkerd

mrkebl

mrkegrn

vissengrn

Sdan bjes disse adjektiver:

Grundform

t-form

e-form

sort sort sorte
hvid hvidt hvide
rød rødt røde
gul gult gule
blå blåt blå
grå gråt grå
orange orange orange
grøn grønt grønne
lilla lilla lilla
lyserød lyserødt lyserøde
lyseblå lyseblåt lyseblå
lyslilla lyslilla lyslilla
lysegul lysegult lysegule
lysegrøn lysegrønt lysegrønne
blågrøn blågrønt blågrønne
brun brunt brune
mrkerd mrkerdt mrkerde
mrkebl mrkeblt mrkebl
mrkegrn mrkegrnt mrkegrnne
vissengrn vissengrnt vissengrnne

Men det er selvflgelig ikke alt...

Antallet af farver er selvflgelig uendeligt , ogs p dansk. Nr det handler om modefarver, er der en tendens til, at man kalder dem noget udenlandsk, som f.eks. shocking pink, beige, eau de nil, mintgrn, cerise. I andre perioder er det jordfarver, der er mest populre. De er kun reprsenteret med farven brun i mit skema, men der er selvflgelig ogs et uendeligt antal muligheder dr: F.eks jord, ler, bller, sand, muld mv. De mere fantasifulde farvebetegnelser er som adjektiver ubjelige p samme mde som lilla og orange. Af de ovennvnte, "fantasifulde" farvenavne er det kun mintgrn, mintgrnt, mintgrnne, der kan bjes. Af den grund vil man somme tider vlge at sige muldfarvet, muldfarvet, muldfarvede. Man mder ogs somme tider orangefarvet, orangefarvet, orangefarvede. (Lg mrke til, at nogle af de "alternative" farvebetegnelser kan optrde som substantiver, nr de ikke er farvenavne, f.eks. muld, ler, jord, sand mm.).

Mens alle farver fra malerens synspunkt kan blandes af sort, hvid, rd, gul og bl, er der sledes mange flere muligheder for at give dem navne. Det afhnger bde af sprogbrugerens fantasi, erfaringer og det omgivende samfunds sdvaner, traditioner og forstelse.velse med farver.
Kryds- og tvrs med farver.

Webmaster | © Henny Stewart | Om dette site