H.C. Andersen I

Quiz

Weblog> Læseøvelser> H.C. Andersen 1

  

Skim teksten, skriv et kort svar på spørgsmålene.

H.C. Andersen

H.C. Andersen blev født den 2. april 1805 i Odense på Fyn, som dengang var Danmarks næststørste by. Her voksede han op som søn af en fattig skomager og hans kone.

Da H.C. Andersen var barn, læste hans far højt af Holberg og "Tusind og een nat". Faderen var i det hele taget meget kreativ; han lavede blandt andet et lille dukketeater til sin søn. Hans far døde, da H.C. Andersen kun var 11 år gammel. Hans mor måtte tage arbejde som hushjælp for at forsørge sig selv. H.C. Andersen kom på ”fattigskole”.

I 1819, da H.C. Andersen var 14 år, rejste han hjemmefra. Han tog til København.

H.C. Andersen tog alene til København. H.C. Andersen havde en drøm om at blive balletdanser. Derfor besøgte han en kendt balletdanserinde og gav sig til at danse for hende. Hun sagde, at hun ville hjælpe ham, men det var kun for at få ham til at gå væk. I virkeligheden kunne H.C. Andersen slet ikke danse. Det var en hård tid for ham i København. Man mener, at han i hele 2 år levede under sultegrænsen. På et tidspunkt gik han i lære som snedker, men det varede kun en dag, for de andre på arbejdspladsen drillede ham, så han ikke kunne holde ud at være der.

I 1819 fik H.C. Andersen sangundervisning på det Kongelige Teater og næste år blev han elev på teatrets skole for sang og dans. Han boede på et meget billigt værelse. Værelset lå i et dårligt kvarter, det havde ingen vinduer, og der var kun lige plads til en seng.

På det Kongelige Teater gik det heller ikke godt for H.C. Andersen. Han var klodset og kunne slet ikke danse. Da han var dreng, kunne han godt synge, men så gik hans stemme i overgang. Han var også højere end de fleste af sine jævnaldrende, og de andre elever på teatret drillede ham. Han fik ikke nogen af de roller, han gerne ville have, men somme tider var han statist.