H.C. Andersen II

Quiz

Weblog> Læseøvelser> H.C. Andersen 2

  

Skim teksten, skriv et kort svar på spørgsmålene.

H.C. Andersen II

Efter et og et halvt år på Elevskolen, blev han smidt ud. H.C. Andersen ville stadig være noget ved teateret, men da han hverken kunne blive sanger, danser eller skuespiller, var der kun en ting tilbage: Han kunne blive skuespilforfatter. Sådan kom H.C. Andersen i gang med at skrive.

H.C. Andersen skrev flere teaterstykker, men teatret kunne ikke bruge dem. Nogle af de mennesker, der læste hans skuespil, kunne dog godt se, at han måske havde et talent, der kunne bruges til et eller andet, hvis han fik noget uddannelse. Disse mennesker bad Kong Frederik den sjette om at betale for, at han kunne komme på Latinskole i Slagelse. H.C. Andersen lærte meget i Slagelse, men han blev ikke glad for sin skoletid. Han kalde det ”Plagelse” i stedet for Slagelse. Efter nogle år kom H.C. Andersen tilbage til København, hvor han fik privatundervisning i stedet for. I 1829 tog han studentereksamen. Samme år fik han udgivet ”Fodreise”.

Som 35-årig begyndte H.C. Andersen at blive populær på grund af sine eventyr for børn. I 1844 blev han indbudt som gæst af Christian VIII og Dronning Caroline Amalie til øen Föhr ved Vestkysten. Han fik hurtigt et nært forhold til kongehuset.

Da han blev 40, gik han til kongen og bad om lønforhøjelse. Kongen sagde straks ja, og gav ham herefter 600 rigsdaler om året i digterløn. Det var mange penge dengang, og H.C. Andersen var nu en velhavende mand. Da han var 52 blev han udnævnt til æresborger i Odense

De sidste år før sin død var han tit syg. Han døde i 1875 af leverkræft.